Stekt lax med ugnsrostade rotfrukter och grönkåls-pesto

4 portionsbitar laxfilé

Rostade rotfrukter:

2 stora morötter

500 g sötpotatis

2 rödlökar

1 broccoli

Grönkålspesto:

80 g skuren grönkål

1 dl solroskärnor

1 dl riven parmesanost

1 dl olivolja

1 krm chiliflakes

1 tsk finrivet citronskal

1 stor riven vitlöksklyfta

1 dl kallt vatten


Gör så här:

Mixa all ingredienser till grönkålspesto och krydda med flingsalt och peppar efter smak. Späd ev med vatten.

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Skala och klyfta löken. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt och blanda med 2 msk olja, flingsalt och peppar. Rosta i ca 25 minuter tills det fått färg och har en bra konsistens. Stek laxen i 2 msk i ca 2 minuter per sida. Krydda med salt och peppar efter smak. Servera laxen med rotfrukterna och peston. Receptet kommer från ICA buffé med några förändringar.